Till; Gabriel Wikström, Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.


Sjukvård eller friskvård?


Hoppas du vill ta dig tid att läsa, reflektera och sätta in detta i verkligheten, så som den är med matvaror i handeln som egentligen borde varit förbjudna om Livsmedelsverket gjorde sitt jobb, bortplockade på grund av cancerframkallande och hormonstörande ämnen...


Fick en stor respons när jag skrev ner mina tankar efter att ha suttit på akuten i 8 timmar i helgen. Förvånansvärt många hade, liksom jag, haft samma tanke, och nu i fotspåren av sjukhusnedläggningar blir detta med att ändra fokus ännu viktigare. Ett fokus som redan de gamla grekerna hade;


"-ALLA har en läkare inom sig, vars arbete vi bara behöver stödja. Den naturligt läkande kraften inom var och en av oss är den viktiga faktorn för en god hälsa. Vår mat ska vara vår medicin och vår medicin bör bestå av mat."  Hippokrates


Tänker på vad socker, gluten och tillsatser gör i kroppen. Skapar autoimmuna reaktioner, inflammationer, värk, humörsvängningar och andra obalanser i kölvattnet av insulinets berg-och dalbana. 

Många sjukdomar hade kunnat elimineras, om vi bara vet vad det vi äter gör mot kroppen och knoppen. Utefter den kunskapen, kan vi(om vi vill) ta beslut att välja bort, byta ut och ändra vanor...allt för att hålla oss så friska som möjligt. 


Cancerläkaren David Stenholtz hävdar något intressant; -Det är otvivelaktigt så att vi hade kunna eliminera en rad sjukdomar bara genom kosten. Övervikt, diabetes 2, hypertoni, samt hjärt- och kärlsjukdomar. Cancer kan man inte eliminera helt, men 50-90% av all cancer är kopplad till livsstilen.


Men hur ska vi veta vad som gäller när inte ens sjukvården informerar, tipsar och föregår med gott exempel? Satt i 8 timmar på akuten i helgen, gipset hade blivit för stort(eller armen för smal), efter 3 veckors läkning. Hade med mig min burk jag gjorde tidigare på morgonen, vilket räddade mig... Avokado, ägg, ost, en klick Bregott och lite dadlar:)

Tog det till lunch... Men vid 17.00 satt jag fortfarande kvar, så jag kollade in automaterna och till min fasa fanns inget utan socker, transfetter eller gluten...inte ens naturell Loka!? Vi pratar om ett sjukhus här, där folk sitter av olika anledningar och väntar på vård... 

Spontant kände jag att lite tidningar om vad som är bra för kroppen kanske skulle kunna vara lämpligt? Kanske klä väggarna med lite skolarbete av barn/ungdomar om hur hälsosam livsstil ser ut i bilder, eller något tema i hälsa & kost beskrivet med bilder och text på väggarna? 

Under dessa timmar(många satt i över 4-5 tim), som alla patienter sitter i ett rum med kala väggar, gamla Allers och Hemmets Journal från 2012, en kaffeautomat(tack gode gud) och det enda som ser färglatt och roligt ut är installationen som är preppad med socker…godis- och snacksautomaten. Du kan nog förstå att folk hängde där, vad skulle de annars göra?


Nä, känns inte helt ok!


Höll mig iallafall tills jag var klar vid 18.00 och sprang direkt till en minilivs runt hörnet(kaféet på sjukhuset var stängt), vilket minilivsen också var, så klart...


Hamnade på Pizzerian i området och tog lite som jag kan äta, pizzasallad, heavenly!!!:))) Och, jag vet. Det är lite socker i dressingen, men det gör absolut inget, om man jämför…


Jakten på sockerfritt är alltid lika spännande, men att den kändes som ett "mission impossible" på ett svenskt sjukhus…Eh, visar att det finns lite att jobba på, eller hur?

Byta ut lite snacks i väntrummet kan vara en bra idé, hittade lite förslag, om det råder nötförbud(i annat fall finns nötter, mandel och frön, av alla dess slag)


-  70% choklad

-  Rawfoodbars t ex Rawbite

-  Yoyos Bear

-  Torkade russin, ananas, tranbär, kokoschips etc…


Så, Gabriel, visst vore det underbart med kortare köer på akuten, men nu när det är en genomgående trend att sjukhus såsom Sollefteå sjukhus läggs ner, förstår jag att sjukvården inte får de resurser som behövs. Kanske är det då dags för mer fokus på att hejda den ökande ohälsan bland invånarna via kunskap. På min dotters skola pratas lite hälsa och förhoppningsvis börjar medvetenheten öka bland ungdomar och barn när skolor, ungdomsgårdar och idrottsföreningar tar sitt ansvar i hälsoarbetet(tror dock inte att vi är där än, tyvärr). 


Men, för att få bukt på Metabolt syndrom-den västerländska sjukan som breder ut sig i samhället, krävs rejäla krafttag från sjukvården och samhället i övrigt. Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom är dessa som i många fall finns hos folk med Metabolt syndrom;


-Högt blodtryck

-Diabetes

-Övervikt

-Rubbade blodfetter


Så, vad säger du Gabriel? Är det inte dags att Sjukvård blir Hälsovård samt träder in och visar vad som gäller, vad en hälsosam livsstil är? Inte bara att äta mindre och jogga mer, utan att istället äta rätt, röra på sig, dra ner på allt socker, undvika färdigproducerat, skippa  matvaror med massa tillsatser, använda avslappningsövningar mot stress, ha ett socialt nätverk och skratta mycket. Allt behövs för att vi ska må bra och samhället måste inse viktigheter med att vi är komplexa individer med olika behov och möjligheter. 


Skolor, vårdhem, ungdomsgårdar, idrottsföreningar, butiker, kommunala instanser…ja, överallt i samhället kan vi göra något för att eliminera en rad "onödiga" sjukdomar genom bra och medveten kost. Hälsa borde tas på stort allvar, finnas med i folks medvetande, i  samhället, i våra val som vi tar, i vårt köpbeteende och det ska inte vara en klassfråga.


Du och din regering har möjlighet att påverka. Gör det och gör det NU!


En återkoppling på hur ert hälsoarbete ser ut inom vård och samhälle. Uppenbarligen finns det lite för er att göra i samband med att få ner antal sjukskrivningar. Hur ser ni på sockerskatt? Förbud för cancerframkallande tillsatser såsom aspartam, palmolja och hormonstörande tillsatser som fluor t ex. 


Och sist men inte minst; -Vad gör Livsmedelsverket egentligen?


Gabriel, väntar på svar och ser fram emot helt förändrade akutmottagningar framöver, fulla med färg, frukt, grönsaker, växter, kraft och hopp.


Kram

Pernilla Söderlind/ 

En helt vanlig kvinna som vill att vi alla ska kunna få vara den bästa version av oss själva…



Skickat från min iPhone