Alla dessa recept på nätet, alla matprogram... Det går inflation i alla kombinationer, tips och anledningar till att umgås och samtidigt äta... Visst är mat glädje. Socker och kolhydrater påverkar kroppens egna signalsubstanser och gör att man mår bra känner sig tillfreds...

Dopaminet=Hjärnans glädjemolekyl(den gör att vi känner oss glada och livet leker)det är den mest älskade men också hatade molekylen. Om vi äter när vi är hungriga, går på toa när vi är nödiga, söker upp värme när vi är frusna mm, då belönar vi oss med dopaminet. Det känns helt enkelt skönt. När vi löst en svår uppgift, fixat något hemma mm, så känner vi tillfredställelse. Åter igen sänds det ut dopamin. Har vi bra relationer, tar hand om våra kära, upplever ett andligt möte eller något liknande, då är också dopaminet med.

Men, när vi är trötta och håglösa...då vill vi äta något peppande, något för att få upp adrenalinet, betaendorfinet och dopaminet, vilket då lätt drar år socker och kolhydrater. Samma gäller när vi är ledsna och otillfredsställda. Det är lätt att fastna i "tröstefällan", känslan att dopaminet kan kan lösa allt. Kan vi tyda kroppens signaler och "mota Olle i grind", är mycket vunnet.

Jag började med att stänga av TV'n...:)

Visa fler inlägg