Ser en tom skatepark, några barn försöker cykla där men får inte till någon rolig backåkning...Sorgen i hjärtat får mig att stanna kvar i lunchrummet efter jobbet och skriva. 
(null)
Jag har så mycket inom mig, tankar, frågor och funderingar. Förstår inte kommunens prioritet med alla nedläggningar som berör barn och ungdomar. Aktiviteter och mötesplatser tas bort och allt går stick i stäv med visionerna för kommun och landsting. I denna skrift hittade jag punkter som berörde mig, och skickade dem till Patrik Asplund;
(null)

Hej Patrik, noterade idag att skaterampen utanför ICA Rosen står sliten, halvt avtäckt och öde...

Efter alla nedskärningar som gjorts på senaste tiden direkt mot barn och ungdomar läste jag igenom denna broschyr från Sveriges kommuner och landsting.  Direkt noterade jag en del av förordet som lyder; 

-"Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som kräver kraftfulla åtgärder och insatser. En av de viktigaste framtidsfrågorna är att skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga genom att kommuner, landsting och regioner möter barns och ungas olika förutsättningar och behov." 

Vad händer här i orterna utanför Kramfors? Jo, Kramfors kommun lägger ner Ytterlännässkolan i Bollsta under år 2020, samtidigt som isen i Strandhallen inte kommer att spolas upp i höst.  Skaterampen vid ICA Rosen i Nyland kommer heller inte att restaurerad inför sommaren. Alla besparingar har slagit direkt på barnen och ungdomarna, rakt i mellangärdet.

Vad är det då som indirekt skapar de höga ohälsotalen här i Västernorrland?(ja, de är större här än i övriga landet) Jo, i broschyren kan du läsa; 

-"Exempel på riskfaktorer är ensamhet, negativa attityder och kränkande behandling. Andra riskfaktorer kan vara kopplade till socioekonomiska förutsättningar som ekonomisk utsatthet eller att barn och unga upplever att familjen har dålig ekonomi." 

Så, gratis skateramp prioriteras inte här i Nyland, varför de ungdomar vars familjer inte har ekonomin att åka till badhus och andra roliga parker, hamnar utanför och blir exkluderade. Små pengar om man nu ser till värdet med en upprustning, för barnens skull.

Jag fortsätter läsa;

-"Barn och unga har rätt att vara delaktiga i samhället och ha inflytande i beslut som rör dem. Då blir livet mer begripligt, hanterbart och meningsfullt." 

Va? Alla medborgardialoger som vi varit på med våra barn, har inte gett någonting utan har istället varit ett spel för att invagga oss invånare och våra barn i en tro att det finns möjlighet att påverka. Konsekvensen blir att politikerna i kommunen redan bestämt allt. Medborgardialogerna hade ingen som helst del i beslutsprocessen, kan vi se nu i backspegeln...vad signalerar detta till ungdomarna på orten? Absolut inte inflytande iallafall.

Fokuserar vi på den ökade ohälsan igen, läser jag vidare;

-"För att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga, krävs en väl fungerande samverkan inom och mellan kommuner, landsting och regioner där utgångspunkten bör vara att sätta barnets behov i centrum. Samverkan mellan olika verksamheter är extra viktigt vid övergångar kopplade till barnets ålder." 

Japp, där har vi barnens behov igen, och det kan vi alla skriva under på att ni politiker inte lägger fokus på, när era nedskärningar slår mot just barn och ungdom. 

Sist men inte minst läser jag;

-"Tillgång till en meningsfull, utvecklande fritid med sammanhang som är tillgängliga och trygga för alla är viktigt. Kultur-, fritids- och idrottsaktiviteter främjar hälsa, personlig utveckling och ungas etablering i samhället. Aktiviteter som kultur- och musikskola, öppen fritidsverksamhet och civilsamhällets organisationer behöver nå ut bättre och inkludera bredare grupper.

Barn och unga har en viktig roll i planeringen av samhället. Den byggda miljön ska stödja barns intressen och vardagsaktiviteter och erbjuda mötesplatser som kan utgöra stödjande miljöer för både sunda levnadsvanor och social gemenskap."

Kommunen har mycket att jobba på här när jag läser det sista avsnittet. Vi kan inte ignorera våra barn och ungdomar. Vi måste ställa upp, ge dem mötesplatser i stödjande miljöer, skapa tillfällen att inspirera ungdomar till att välja sunda levnadsvanor. Vi ska stödja barns intressen i vardagen. Ryck inte bara bort möjligheterna för barn och ungdomar att integreras i en gemenskap tillsammans med rörelse och aktivitet. Det är nog mycket stillasittande framför datorerna ändå.

Ge alltså unga chansen att bli den bästa versionen av sig själva. Den får de när de känner  sig hörda, när de får påverka och vara en del utav ett sammanhang i sin bygd. Barnen och undomarna behöver inte nedskärningar utan istället uppbyggnad...av sin  tillit, självkänsla, stabilitet och  trygghet. Det är ett ansvar vi vuxna har, och  i synnerhet ni politiker, när jag nu läst rapporten ovan. 

Ser fram emot ditt svar snarast om hur ni tänkte här.

Hälsningar 

Pernilla Söderlind/Stolt Kramforsambassadör.

Hoppas nu att jag kan få några svar från Patrik Asplund. Det har dribblats för mycket och jag tycker inte riktigt att Kommunen behandlar oss invånare på ett juste sätt. Dags att sätta fokus på rätt saker såsom utbildning, barn och ungdom, företagande, kollektivtrafik, turism. Allt som utvecklar våra små orter utanför Kramfors. 

Höga Kusten är ett otroligt område fyllt med kreativitet, entreprenörsanda och livsglädje varvat med naturens lugnande och läkanda kraft, speciellt i ett samhälle där allt lätt drar iväg oss mot olika håll. 

Detta är helt enkelt en magisk plats för både kropp och själ och det får vi inte glömma❤️

(null)









Visa fler inlägg