"-Om du tror att du är för liten för att göra skillnad, försök sov med en mygga i rummet" Dalai Lama

Jag fortsätter att skriva mina mejl, med dessa ord i ryggen. Det har varit till Gabriel Wikström, fd Folkhälsominister, Hemmakväll, Livsmedelsverket och nu ett medborgarförslag till Kramfors kommun... 

-"Jag föreslår att Kramfors skolor och förskolor genom ett politiskt beslut förvandlas till sockerfria zoner. Det innebär att godis och läsk inte ska säljas till elever på skolområdet, att mellanmålen utgörs av livsmedel fria från tillsatt socker samt att hemkunskapen lär ut hur man lagar sockerfria måltider och mellanmål. Det innebär också att firande av födelsedagar och andra festliga tillfällen ska ske utan glass och andra sockerhaltiga godsaker.


Jag föreslår också att andelen fullkornsprodukter i lunch och mellanmål som serveras i skolor och förskolor ökas på bekostnad av matvaror baserade på vitt mjöl.


Det kommer kontinuerligt fram nya forskningsresultat som tyder på att den moderna västerländska kosten, som är rik på raffinerade kolhydrater i form av socker och vitt mjöl, är orsaken till ökande kroppsvikt och olika sjukdomar, inte minst försämrad tandhälsa. Följderna syns på våra barn allt längre ned i åldrarna. Nu kräver forskare i USA att tillgången till socker i och kring skolor ska begränsas: illvet.se: Illustrerad vetenskap, Socker är giftigt som narkotika.


Sedan vår dotter började i förskolan för över 10 år sedan, har andelen socker i mat och mellanmål inom skola och dagis sjunkit, detta enligt min subjektiva uppfattning. Är tacksam för att utvecklingen går åt rätt håll, men det finns fortfarande en hel del att göra.


Ofta är det inte barnen som efterfrågar det söta och det raffinerade vita, utan de vuxna i skolan, på fritis och förskolan som driver på det. Enligt vår erfarenhet äter barn lika gärna fullkornspasta som vit pasta, lika gärna osötat bröd med en andel fullkorn etc. Detta bekräftas av Susanna Almström, som är projektledare för skolmatslyftet.


Det är för de flesta inte skadligt att ha ett visst intag av socker och vita mjölprodukter, men det borde vara förbehållet föräldrarna att avgöra när och i vilken omfattning det ska ske, med hänsyn till varje barns speciella förutsättningar och hälsa. Eftersom skolan är obligatorisk, borde det vara möjligt att närvara utan negativa effekter på hälsan. Det har förekommit att föräldrar tror att man bör bjuda klasskompisarna på glass vid födelsedagar, och ett politiskt beslut skulle här kunna stärka personal som vill säga nej till detta. Det ligger även i linje med riktlinjen att skolan ska vara gratis.


Att göra förskolor, skolor och fritis till sockerfri zon är en åtgärd som inte medför några kostnader för kommunen och samhället. Däremot skulle det kunna spara stora belopp i form av tandläkarkostnader, sjukvård etc.


Hälsningar

Pernilla Söderlind"


(null)

Detta visar tydligt hur matvaror vi tror är "ofarliga", innerhåller sanslöst mycket socker...Notera WHO’s rekomendationer att ett barn max ska få sig i sockerbitar(4-6 st)... Vi hamnar på vansinniga mängder om man ser till ett dagsintag;

Frukost med juice, flingor, fruktyoghurt och smörgås kan gå upp till närmare 6 sockerbitar...Dricks det Oboy? Ja då blir det ännu mer... 

Lägg sedan till under dagen 1 risifrutti till mellis och 1 coca cola 33 cl till middagen, så hamnar vi på 22...!? sockerbitar. 

Tänk då även på att varken lunch eller middag är inkluderat i detta.

Så, ett barn som enligt WHO, borde få i sig max 6 st sockerbitar, lätt hamnar på minst 22 st sockerbitar, vad säger det om våra matvanor? Vad säger det om matvaror? Vad säger det om samhället?

Det är dags att dra i handbromsen och informera mera. Dags att vara myggan i rummet!:D
(null)

Låter dessa ord peppa och inspirera mig. Så viktiga i dagens samhälle, viktiga ögonöppnare som tydligt visar klokskapen i denna man. Hälsa-mat-miljö-natur-jorden-ansvar, allt hör ihop. Allt är sammankopplat till en enhet. Dalai Lama får helt enkelt genomsyra mitt inlägg idag

Vi får se vart medborgarförslaget landar...

Kram och ha en härlig "lillördag". Imorgon är det alla Hjärtans dag, och jag ska göra något...
(null)
...minst lika gott och du vet vad det innehåller! 

För visst är det så att inte endast socker är boven, utan andra tillsatser som, transfetter och spännande E-nummer av alla dess ohälsosamma slag. Många tillsatser påverkar humöret negativt via stressen de utsätter kroppen för såsom hormonerna, blodsockersvängningar, sköldkörtel mm...Och, inte att förringa, miljön tar skada av all den processade maten. Så, vad är det då han säger, den kloka Dalai? Jo, 

"-Lycka bestäms mer av ens sinnestillstånd än av externa händelser." 

Alltså, lev i nuet och låt kroppen få må så bra den kan utefter de förutsättningarna den får; Ren mat, meditation, träning, yoga, sömn, glädje...och, allt är gratis!:)

To be continued...









Visa fler inlägg