Vardagsrutinerna är mitt stöd och trygghet. Utan dem är det lätt att  förlora sig i allt utbud för att hitta snabba belöningar i något riktigt gott och sockrigt. Jag har aldrig hört någon säga; "-Nä, nu har jag varit så duktig att jag unnar mig ett ägg..."

Läkande 1

Frukosten är min uppstart på dagen, den sätter ribban och ger mig kraft. Jag börjar med ett glas varmt vatten med ingefära i. Kan även ta ett glas ljummet vatten med kombucha då dess bakteriekultur inte får bli för varm. Sedan landar jag på yogamattan. Det behöver absolut inte vara avancerade övningar utan helst de basala, de som känner igenom kroppen, de som lägger fokus på mig själv och min inre tillvaro. 
Det blir som en dialog med mig själv på morgonkvisten, då jag stämmer av, ger mig uppskattning och lite extra självsnällhet😍
Ibland äter jag frukost, och det kan då bli en chiapudding med något gott till(bär, nötter, frukt), men även banangranola är ett bra alternativ. På Paleoskafferiet hittar jag müsli, som jag blandar banan i. Jag gör en rejäl sats och har i en bunke som håller sig ett bra tag. Älskar naturell fil eller yoghurt till granolan, toppat med lite bär. 
När jag inte äter frukost ser jag till att ladda med vatten och te under förmiddagen. Det går bra att känna sig sugen på mat  fram till lunch, och de dagar jag skippar frukost, tycker jag faktiskt att lunchen smakar lite godare. Det ligger någonting i; "-Den som väntar på något gott..."  Har från egen  erfarenhet, upptäckt att väntan och längtan stimulerar smaklökarna. Tacksamheten över att äntligen få äta, gör smakupplevelsen under lunchen mer intensiv. Jag njuter helt enkelt mer av maten. Och, vi får inte glömma kroppen här. Under natten samt förmiddagen får matsmältningsorganet tid att rensa, tid att vila samt tid att förbereda inför lunchen som då ska bearbetas. 
Kroppen behöver få vila från all hantering av mat och kopplar man ihop nattens vila med morgonstunden, så kan man komma upp i många vilotimmar för magen... vill du inte vänta till lunch, kan du lätt komma upp till 15 timmars vila även om du äter frukost vid 09.00. 
En lugn mage är en glad mage☺️

Läkande 2

Lunch då? Jo, försöker undvika färdigproducerad mat och håller mig gärna till min egengjorda matlåda. Äter det mesta men skippar socker, försöker undvika gluten(bröd och pasta), samt drar ner på potatis och ris. Vad finns då att äta? Massor! Jag äter grönsaker, rotfrukter, skaldjur, lax ibland, ägg, sallat, grillost, fröbröd... mm. Det är magiskt att få tillfälke att utforska alla områden som inte alltid varit så naturligt för mig att botanisera i. Jag har, som många andra, under en stor del av mitt liv levt på hönökaka, pizza, korv och makaroner, spagetti och köttfärssås, kebab, fiskpinnar... etc. 
I dagsläget blir det istället grönsaker i ugn, "hummus" av lite olika bönor, soppor, sallader högt och lågt, spännande plockmat där röror, picklade grönsaker, oliver, kronärtskockor och allsköns grönsaker och frukt får finnas med. Fantasin får härja fritt för att hitta matvaror som är sprängfyllda med näringsämnen och byggstenar för kroppen. 
Och jag lovar dig, det är riktigt gott!
För 2 veckor sedan,  bestämde jag mig för att göra en stor sats Kitchari(du kan läsa mer om dess fördelar på bifogad länk) 
Jag blandar denna mungböngryta med lite av varje. Det har varit;
-Grönsallad
-Äggröra(egengjord)
-Tomater och mozzarella och basilika
-Hummus med sötpotatis
-Tonfiskröra(egengjord)
-Räkröra(egengjord)
Osv...
Har nu gjort en ny sats inför veckan som kommer och såhär såg gårdagens lunch ut. Kompletterade med rucculapesto, tsatsiki, tomat och sesamfrön.
(null)

En mättande ayurvedisk maträtt med många kombinationsmöjligheter, vilken ger mig lugn och ro i magen. Underbart! Ayurveda betyder rätt och slätt = Livskunskap och  ser oss människor som en del i naturen, samt med hjälp av naturens skafferi ska vi kunna hålla oss friska. En 5000-årig indisk klokskap, är svårt att bara vifta bort. 
Här är även en varm soppa med potatis, linser och lök, blandat med ayurvediska kryddor. De är inflammationssänkande och immunförsvarshöjande och i denna mix blandade jag, ingefära, gurkmeja, chili, spiskumming, svartpeppar, kardemumma, kanel, muskotnöt, koriander som alla blandas i olja med lite honung. Kokosolja tillsammans med olivolja, blev mitt val denna gång.
(null)             

Läkande 3

Försöker att inte äta för sent på kvällen. Kl 18.00-19.00 är lämpligt och då kan en klick Kitchari vara gott tillsammans med ett frönäcke och lite ghee. Ett ägg, lite sallad, någon frukt eller lite nötter kan jag även äta om jag är lite hungrigare än vanligt. 

Drar jag ihop säcken här, är balansen i kroppen det avgörande för läkning. Både för inre lugn men även för yttre symptom på huden vilket oftast är relaterat till bakteriefloran i magen. Vi får inte glömma att även kraftiga stresspåslag är en stor bov i dramat. Stressen kan lätt få oss ur balans, vilket kan skapa allt från små utslag till värk i kroppen. 

Några punkter;
-Maten är en väg till balans i kroppen och den ska vara näringstät och oprocessad.
-Kondition och rörelse är viktigt för att kroppen med leder och muskler ska hållas smidig och mjuk. Men även för att magen ska få massage under matsmältningen. 
Låt inte stressen ta över utan fokusera på att regelbundet andas långa och djupa andetag, det lugnar kroppens nervsystem. Själv yogar jag men du kan även jogga, gymma & gympa eller hitta en sport som du trivs med. Promenader är underreklamerat, även det är ett bra sätt att hålla sig aktiv och frisk. Läs mer här, om vad  Anders Hansen säger👍🏻
-Sömnen är jätteviktig. Sover du inte, så får inte kroppen, med hjärna och matsmältningsorgan, någon återhämtning. Anders Hansen har bra knep du kan läsa. 
Mitt knep om jag har svår att sova/somna in, är att landa på matta el. i säng med en mental fokusering på varje del av kroppen. Börja med fötterna och vandra upp mot huvudet... Ge det några gånger så kommer kroppen tillslut att lära sig att detta är en del i att tona in sömnen. Själv brukar jag ha somnat när jag kommer till hakan😉

Balansen i vardagen, livet och i kroppen, är en bra början till läkning. Den måste jag regelbundet jobba med, men för mig och min resa var det den avgörande pusselbiten... Några ord jag bär med mig;

"All sjukdom uppstår genom obalanser i matsmältningen" –   Charaka Samhita.

🙏🏻
(null)

















Visa fler inlägg