(null)

Vissa säger Klimatångest, själv vill jag hellre slänga mig med Klimatpassion. Ordet "passion" står mer för glädje, kreativitet, nytänkande och möjligheter.
Det är just den andan jag vill att vi tar med oss in i år 2020.

Hållbarhetstänket för miljön och för vår hälsa går väldigt ofta hand i hand. När vi minskar på vår miljöpåverkan i samband med att vi väljer lokala produkter, ekologiskt sortiment eller oprocessade(naturliga) matvaror, gör vi även kroppen en stor tjänst. Det ena följer det andra och hela processen blir mycket lättare än vad man i från början kan tro. 

Hur ska vi då göra för att på lättast sätt kunna driva igenom hållbara förändringar? Jo;

-Låt passionen får styra och dela upp hållbarhetstänket i små bitar. Känns det lätt, är det rätt. Ta med egna tygpåsen till matbutiken, sortera hushållsavfallet eller bara byt ut köpelunchen mot din egen matlåda. Gör processen så lättsam, smidig och rolig som du kan.

-Den känslomässiga grunden finns där. Fokusera på vad miljön kan ge dig och vad du kan ge tillbaka. Så oerhört lätt att se vad vi förlorar om ekosystemet slås ut, men också hur vi på individnivå ändå kan påverka, engagera oss och skapa möjligheter både för miljön, oss själva och varandra. Vi alla har en liten Greta inom oss...

-Stark känsla av moralisk plikt. Du känner att du måste förändra. Gör du som du alltid gjort, kommer resultatet alltid vara densamma. Här gäller det att se hur viktig förändringen är i det stora hela för dig, för andra och för miljön.

-Om ditt beteende innebär att andra ser på dig på ett sätt som du vill. Denna är lite lurig, då omgivningen inte alltid är lika insatt i klimatfrågor eller har samma hälsomedvetenhet som du kanske har. Många kan tycka att du är överdriven, men de som nyfiket noterar eller frågvist analyserar, kommer att se den du är och det du jobbar för. Passionen är din styrka, drivkraft och ditt engagemang inför din hållbara förändring.

Tar med lite japansk visdom in i nästa år... Ikigai får vara den passion jag syftar till. Glädjen, inspirationen och den allra största anledningen till att vi går upp varje morgon-helt enkelt det som gör livet rikare❤️
(null)
Ser vi detta lite mer klimatpsykologiskt så har vi 10 verktyg som är bra att ha med sig inför år 2020, då intentionen för oss alla är att vara klimatpassionerade och hälso medvetna, eller hur?😘
1. Påverkanspilen- Hur långsiktiga är vi i vår påverkan? Utifrån just mina förutsättningar, hur kan jag skapa störst förändring för miljön och min egen hälsa?
2. Öka det aktiva engagemanget- Ju fler vi är ju mer kan vi förändra.
3. Definiera riktning och mål- Staka ut vad du kan göra annorlunda. På vilket sätt du kan skapa förändringar och hur processen kan se ut. I japanska ordet Ganbare ryms det enda som krävs för att motivera dig- en förening av "gör ditt bästa" och "ge inte upp", Både entusiasm och passion finns där, vilka behövs för att dra framåt i riktning mot målet.
4. Målgruppsanpassning- Vilka grupper vänder vi oss mot och på vilket sätt? Att hitta de som är mest förändringsbenägna och lägga störst insatser där ger ett mervärde. Miljön har ingen röst i politikersammanhang, i ekonomiska sammanhang eller inom livsmedelsproduktionen... Det är vår uppgift att synliggöra miljön. Ge långsiktig hållbarhet en röst, överallt i samhället, på alla nivåer.
5. Välj rätt metod- För att hitta rätt metod så gäller det att lokalisera tankefällor. Det kanske inte finns så mycket forskning när vi pratar klimat och miljö, men att titta på tidigare erfarenheter kommer man långt. Dags att ta tillbaka några av tidigare generationer klimatsmarta lösningar?  T ex. second hand, refillflaskor och burkar för matvaror, att laga istället för att slänga, laga egen mat från grunden... ja, du förstår säkert tänket.
6. Hitta målbeteendena och förstärkarna- Hitta positiva effekter av förändringar som görs, peppa och entusiasmera. När vi känner oss stärkta av responsen på vår förändringsresa, smått som  stort, vill vi göra mer, se mer förändringar...
7. Mät och anpassa- Under resan behövs justering. Stanna upp och reflektera, gör delbokslut, revidera lägg till och förändra. På japanska är det Kaizen eller "ständig förbättring", vilket gäller både för dig själv och din egen hälsa men också för ditt miljöansvar. 
8. Använd socialt tryck smart- Olika grupper lyssnar på olika budbärare. Se till att hitta de som stärker dig och ditt arbete för hälsa och miljö. FB-grupper, organisationer, expertis mm
9. Prata om klimatet- Våga ta upp hälsa, klimat, hållbarhet och val vi alla kan göra för att bidra. Att känna en samhörighet samt att kunna få vara med att hjälpa, ger den största och mest sanna lycka och tillfredsställelsen. Många forskningsresultat visar just detta. När allt kommer omkring, är vi ett resultat av vår miljö. Shinrin-Yoku, "skogsbad", är det japanska uttrycket för naturens helande kraft. Något som vi vill ha kvar även i framtiden, eller hur?
10. Ta hand om dig själv och andra- Processen kommer att ta lång tid(för klimatet pratar vi decennier). För att orka vara engagerad och passionerad så är det viktigt att ta hand om de runt omkring dig, men även dig själv och din kropp, Karada. Känslan av förnöjsamhet och medveten närvaro uppnås ofta genom ritualer och övning. Regelbunden praktik med rörelser tillsammans med andning, hjälper dig att finna klarhet samt få perspektiv på saker och ting. Yoga är vad jag själv gör men joggning, dans eller annan träningsform är minst lika bra. Den bästa träningen är ändå den som blir gjord, så hellre små pass fler gånger i veckan än ett mastodontpass varannan vecka. 

Och du, glöm inte det viktigaste och klokaste av alla japanska uttryck(enligt mig). Wabi-Sabi,  "skönheten i ofullkomlighet och obeständighet". Att helt enkelt uppskatta de naturliga skavankerna, både hos oss själva med t ex. åldrandeprocesser såsom rynkor eller ålderdomtecken, eller i miljön med t ex. slokande rosor eller när metall rostar.

Det finns inget eller ingen som är perfekt utan tanken är, att ett ofullkomligt leende med ojämna tänder blir vinnande och vackert som ett resultat av dess skavanker. Eller hur?😘

Vi tar med oss detta in i 2020, året då klimatet kommer allra högst på agendan. Året då vår Ikiga blir det som, inte bara gör livet rikare, utan även bidrar till en hållbar framtid för kommande generationer på vår älskade Moder jord🌎

Jag, med mitt resultat från alla mina skavanker, inför promenaden till jobbet idag da’n före doppareda’n, önskar dig...
(null)
God Jul & Gott Nytt Hållbart år!❤️

Visa fler inlägg