(null)

(null)


"-Hej!

Ser bilder på Hemmakvälls sajt som gör mig bedrövad. Förstår att detta är humor, men för mig som kämpat under många år med mitt sockerberoende, så är det fullständigt absurt. 

Såg innehållsförteckningen på godiset de syftar till, vilken lyder såhär; -Glukosirap, socker, majsstärkelse, gelatin, syror: citronsyra, aromämnen, vegetabiliska oljor (kokosnöt, palmkärna), glansmedel: bivax, carnaubavax, färger: E100, E133. 

Var finns frukten?

Godis är godis och frukt är frukt... Hur kan de missa en så basal detalj och vad ger det för signaler till barn?

För mer än 4 år sedan, pratade jag med Adam Lundström, franchisetagare för Hemmakväll i Ö-vik. När jag hävdade att åldersgräns borde finnas på energidrycker då jag upptäckte att 2 st 11-åriga killar gick ut ur butiken med 4 lock energidryck, fick jag detta svar;

-"Hemmakväll följer Livsmedelsverkets riktlinjer och enligt dem är det inte farligt att dricka energidryck, så länge man dricker måttliga mängder och framförallt inte tillsammans med alkohol".

Utifrån dessa reflektioner, ser jag Hemmakväll som ett företag helt utan moral, som dessutom låter vinsterna öka på bekostnad av barn och ungdomars hälsa. I de större matvarukedjorna finns åldersgräns på energidrycker, men Hemmakväll har valt att inte gå den riktningen. Förstår att försäljning är viktigare än samhällsansvar. 

Detta är absolut inte ok och jag anmäler dem till Livsmedelsinspektören i Ö-viks kommun, för vilseledande marknadsföring i detta fall när det gäller att "godis är frukt".  

Energidryckerna hoppas jag de har, i dagsläget, infört åldersgräns på.

Mvh

Pernilla Söderlind"


Ja, nu är jag ute och vevar igen... Men när detta dök upp i mitt flöde, se  Ann Fernholms sida, så kunde jag inte släppa ämnet; "-Att sko sig på sockret." Speciellt då jag har en hel del ouppklarat med just Hemmakväll. 

Inser att Hemmakväll inte finner någon anledning att vara med i den diskussionen som pågår nu om ungdomars ohälsa. Tittar vi på Livsmedelsverket, hittar vi mycket att läsa om sockrets nackdelar vid för mycket intag. Samt som vi kan läsa; "-Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.  Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker..."

Min reflektion är glasklar. Det ligger på en högre nivå. Vill inte företagen bry sig, får lagar och incitament som sockerskatt eller annat i justerande syfte sättas in. Ser direkt möjlighet att pengar vi får in på sockerskatt eller dylikt, kan föras in som skattelättnader på ren och ekologisk närodlat, samt hälsoarbete i förebyggande syfte. Frukt och grönt är nyckeln till att bli mer hälsosam, det är inte svårare än så. Bara att gå in på det mest naturliga och flertusenåriga sätt att se på vad hälsa är,  Ayurveda, så kan vi upptäcka hur allt hör ihop. 

Processad mat- Stress- Stillasittande = Obalans

Ren mat- Vila- Rörelse = Balans

(null)

Obalansen för mig, när jag mådde som sämst i Göteborg, var; Magkatarr- Allergi- Utslag- Depphjärna- Övervikt/Undervikt- Humörsvängningar- Missbruk av socker/mat

Min strävan efter balans har kommit långt, men jag är bara en liten bit på väg. Kan dock se att jag jobbat bort alla ovanstående problem jag dragits med och känslan är obeskrivbar!😍 Det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. 

Så, mer balans i vardagen helt enkelt. Föräldrar, skola, samhälle, företag och medmänniskor. Vi alla finns där för barnen och ungdomarna. Vi bidrar med tips, råd och klokskaper om hur vi alla kan leva med större  medvetenhet om oss själva. Medvetenheten vi behöver för att må bra och hitta balans i oss själva och med varandra♥️





Visa fler inlägg