Prana -Livsenergi/andetag
Ayama -Att förlänga

Andning är Pranayama=Livsenergi/andetag i förlängd version, utan andning finns inget liv, därmed hör dessa ihop.

Livet börjar med en inandning, och slutar med en utandning.

De bara finns där, alla de ca 900 000 000 andetag vi tar under vår livstid, utan att vi tänker på dem eller blir medvetna om dem. Kan de göra något mer för oss? Något mer än att försörja kroppen med syre?

Vi har i helgen tränat på att styra andningen, föra andningen mot olika riktningar. Långa, långsamma andetag, djupt ner i magen. Utandning som avslutas med ett tomrum på några sekunder innan inandning. Uppdelad ut- och inandning samt korta snabba andetag... Jösses, hur många olika sätt kan vi andas på egentligen?

Av alla de 25.000 andetag vi tar varje dag, hur många är egentliga medvetna? Hur många använder vi för att lugna kroppen? Hur många analyserar vi? Hur många reflekterar vi över? De bara finns där, syresätter blodet och hjälper hjärtat att slå... Men att vi, med hjälp av kroppsrörelser(asana) och andning(pranayama) kan styra vår mentala hälsa, det är det inte många som tänker på. Vi kan styra blodtryck, blodcirkulation och blodvärden, humör, stressnivåer, sömn, hunger...mycket mer än vi tror. Kan nog kläcka ur mig att vi har ett "dundermedel" här, helt enkelt;)

Intressanta diskussioner, skratt och yogarörelser...

Fina bilder från en av våra yogalärare, Pernilla...

Fick mycket "verktyg" med mig hem att använda i vardagen. Rörelser för avslappning men också för energi, för att skapa rörlighet, för att dämpa smärta, för att hjälpa kroppen att läka mm.

Och det bästa av allt, jag kommer att göra mina rörelser och andningar varje dag, de hamnar som ett naturligt flöde i min vardag, såsom att borsta tänderna...

Känner ett lyckorus!

Namaste...

Visa fler inlägg