Besökte en av många restauranger idag. 

Köpte en meny, men då jag ser vilka drickor jag har att välja på blev jag lite bedrövad... 
(null)
Inget sockerfritt!?

I menyn ingick bara detta. Var fanns bubbelvatten, Loka eller liknande? Ville givetvis ha en Loka Naturell från kylskåpet istället, men fick då betala extra... för rent vatten utan socker, tillsatser och E-nummer!? 
Vart är vi på väg? Vilken prioritet har egentligen klimathälsan, kroppshälsan och vår mentala hälsa? 
Hur ska vi få företagen att inte bara stirra sig blinda på sina kvartalsrapporter, utan istället höja blicken och se vilket ansvar de har för sina kunder, för samhället och i världen. 
Blev så förvånad... men också lite nyfiken. Jag skickade direkt ett mejl till Subway centralt;

Hej! 

Besökte en Subwayrestaurang i Kramfors idag. Vi köpte en meny som inkluderade en dricka i mugg från bifogad drickapparat. 

År 2018, skickade jag ett mejl till er ang. att jag inte fick byta ut drickan i mugg och istället ta en Loka Naturell. Ni hävdade då att jag skulle ta det med själva restaurangen, vilket jag gjorde, men enligt dem fanns besluten, högre upp än på restaurangnivå... 

Lite moment 22, kan jag tycka. Iallafall, 3 år har gått och inget har hänt.

1.Hur är er policy på företaget Subway egentligen? 

Enligt Livsmedelsverket förespråkar de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012, att för en person bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver,(bara den sötad drickan i menyn kommer upp till ca 30 gram tillsatt socker).  

Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskarnas matvanor, äter fyra av tio vuxna mer socker än rekommendationerna. Dessutom får hälften av de studerade ungdomarna i sig alldeles för mycket tillsatt socker.  

2.Hur ser ni på detta problem? Hur ska ni jobba med att dra ner sockerhalten i t ex en Subwaymeny?

Kanske att kunna erbjuda helt vanligt bubbelvatten, Loka Naturell eller liknande i den drickautomat jag bifogat? Varför ska jag, (om jag inte vill få i mig dessa extra sockerdoser i min dryck) behöva bli diskriminerad? Varför ska jag, som jag fick göra idag, behöva betala extra för vatten- om jag inte vill dricka kranvatten? Jag och många andra ser Subway som den bästa och mest ungdomsfrekventa restaurangen på orten. Därför är sockerfria alternativ även i dricka för val av meny, en självklarhet om man nu tittar på vad Livsmedelsverket skriver...  

Så, Subway haka på tåget med sockerfria alternativ(och då pratar vi inte lightprodukter, det sockret är än värre).

Precis som ni själva skriver;

-"Vi vet att det behövs mer än bara god mat för att nära folk och bygga levande samhällen. Allt börjar med att ta hand om människor, hjärtat och själen hos SUBWAY-upplevelsen..."  

Det är mat och dryck utan tillsatt socker och andra icke kroppsegna substanser, som gynnar vår rörelseapparat men också vårt hjärta och själ hos SUBWAY-upplevelsen, glöm inte det.  

3.Kommer ni att jobba vidare på detta som ni själva skriver? Samt givetvis inkludera ALLA i er Subwaymeny, även oss sockerfria gäster?

Väntar tålmodigt på svar, än en gång.

Tackelitack💕

Pernilla Söderlind

0708-957244 

(null)

 Än en gång i "väntans tider"... 😉





Visa fler inlägg