Lyckan❤️

Den omedelbara, direkta men också lite undflyende. När den är här lever jag upp. Tar den till mig. Stannar i den. Njuter av att den är på ännu ett besök. Välkomnar den och låter den fylla mitt hjärta.

Hittar lyckan överallt, i smått som stort... nytvättade lakan, spontanfrukost av trädgårdens gåvor, böckerna jag letat efter, solen, semestern, vaknar pigg innan den övriga familjen, sista havredrycken i kaffet...
(null)

En reflektion av Dalai Lama, över lyckans vara eller icke vara: -"Allt pekar på starka skäl att anta att det finns ett samband med vår överdrivna inriktning på materiella framsteg och den olycka, ångest och brist på förnöjsamhet som vi nu ser i vårt samhället."

Förnöjsamhet är ett hyvens ord. Ett ord vi behöver mer av i vardagen och i livet. Det är så lätt att hamna i otillfredställelse... titta bara på när vi jämför oss med alla andra runt omkring oss. Facebook, instagram, twitter, tiktok, mm. Visst kan känslan av att inte räcka till, bli en katalysator för positiv förändring, men den kan även skapa ett förlamande och destruktivt beteende, men även ett jaktbeteende till att alltid hitta något "bättre". 
Om vi bara kunde luta oss tillbaks lite mer ofta, njuta mer av mindre, stanna upp och observera just vår livsväg, våra mål och våra förutsättningar. Alla andra har ju sina livsvägar utstakade. 

Det är mer inom oss lyckan sitter, hur vi ser omgivningen omkring oss, hur vi ser oss själva. Lite som; -"Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det."
Förnöjsamhet är inom Yoga Sutran, Santosha. En av 5 personliga discipliner. Utveckling av Santosha hjälper oss att känna större mental stabilitetet i det fall vi berörs av påtryckning utifrån, i vardagen, i livet. Bara att inse att vissa saker faktiskt ligger utanför vårt inflytandeområde, gör det mycket lättare att släppa taget och leva avslappnat i nuet.

Jag försöker fokusera på nuet så ofta jag kan. Ställer mig på yogamattan och gör de rörelser kroppen säger till mig att göra, lägger prestationen åt sidan, lyssnar på kroppen, hjärtat och känslan i att röra mig. Andas och låter rörelsen följa andetaget. Landar i tysthet, i lugn, i reflektion...
(null)

Santosha blir som ett mantra när sinnet är på väg att förändra och förbättra något. Jag andas ut och sjunker ner i ett tillstånd av ljuvlig förnöjsamhet. 

Känner lycka och förnöjsamhet. Känner Santosha.❤️







Visa fler inlägg