Jag ser det överallt. Barn/ungdomar köper dessa i butiker som tyvärr inte känner ansvar över hälsan hos sin unga kundgrupp. Energidrycker har blivit ett måste för många, ett behov, en drog helt enkelt. 

Henrik Arnell, överläkare och patientflödeschef på vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset, tycker att energidrycker för barn är onödiga.

– "Jag skulle svara att det inte är farligt om du dricker en, men tar du fler så kan du få biverkningar som darrighet och ångestkänslor, och det är ju inte så bra. Jag skulle också förklara att det inte finns någonting som är bra eller nyttigt i energidryckerna, säger han." 

Jag har tidigare skrivit mejl till Hemmakväll i Ö-vik, angående att de säljer energidrycker till 11-åringar. De kan helt utan vidare köpa flera lock... 

Det enda som kan hindra Hemmakväll är, enligt Adam Lundström, en lagstiftning på åldersgräns, så nu håller jag tummar och tår.

Skickade ett brev till Livsmedelsverket förra veckan;

"Hej!

Då Regeringen har fattade beslut om att ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda behovet av att begränsa tillgången till energidrycker för barn och unga, är min undran när utredningens resultat ska presenteras

Såg att detta skulle ske i December 2018...ni kan inte anat vad jag väntat...Som medmänniska, förälder och anställd, ser jag hur dessa drycker säljs till 11-åringar på bl a Hemmakväll i Ö-vik. Efter att jag fått kontakt med dem, inser jag att endast ett lagstadgande ska kunna hindra energidrycker i dess framfart. Så, nu skulle jag vilja ha ett svar från er så snart som möjligt.

En sockerskatt hade jag även tyckt skulle kunna bli ett bra incitament från regeringshåll, just på grund av allt dolt socker som används i livsmedelsindustrin.

Sockerintagen, som du nu förstått, måste sänkas rejält, då det är till stor del orsak till den psykiska och fysiska ohälsan vi har i Sverige och världen.

Väntar med förhoppning att min önskning inför nästa år besannas;-Mer näringsrik mat år folket!

Julhälsningar
Pernilla Söderlind
0708-957244"

Jag väntar nu på svar från Livsmedelsverket och hoppas att utredningen redovisas i dagarna...återkommer när svaret kommer.

Under tiden önskar jag dig en mysig julhelg.

Namaste<3
(null)









Visa fler inlägg