Tar upp det igen. Till min glädje läste jag detta i måndags. Tänk om vi höjer skatter på drickor och sockrade varor, till förmån för bra lokalordlad samt rena produkter, såsom frukt och grönt? Vad tycker du om detta?
💌
(null)
💌
Gjorde några inlägg samt skickade brev till Livsmedelsverket för några år sedan. Ämnet var energidryckernas framfart. Fick svar att det låg under utredning… som visade sig att koffeinhalten endast skulle sänkas lite, inget mer. 

http://blomsterpernilla.blogg.se/2018/december/lite-fragor-om-vad-som-ar-pa-gang.html

Nu när Västernorrland och Gävleborg leder ligan i fetma och ohälsa, kan jag tycka att sockerskatt känns oerhört rätt. Kan det bli verklighet tro?

Fick denna presentation över ett nytt och rigtigt gott frukostämne… 
(null)

Ska jobba för att vi inte köper in den i butiken. Hyllorna är preppade ändå. Matvaror, läsk, energidrycker godis, allt innerhåller sanslöst mycket socker...

Notera WHO’s rekomendationer att ett barn max ska få sig i 4-6 sockerbitar under en dag. Sorgligt nog, hamnar majoriteten av alla barn i Sverige, på vansinniga mängder. Sockernivån på ett dagsintag landar på långt över rekomendationerna;

Säg lilla Erik 12 år, han äter sin frukost med juice, flingor, fruktyoghurt och smörgås. Dricks det O’boy ibland? Ja då blir det ännu fler;
6-7 sockerbitar (Nu är vi redan uppe i dagsintaget)

Under dagen blir det 1 risifrutti till mellis samt 1 burk coca cola (33cl) till middagen;
15 sockerbitar

Tänk då även på att varken lunch eller middag är inkluderat i detta. Så jag lägger på 2 måltider med bra mat lagat från grunden, vilket blir i runda slängar;
3 sockerbitar

Så, ett barn som Erik, ska enligt WHO, få i sig max 6 st sockerbitar. Han hamnar dock lätt på minst 25st sockerbitar, vad säger det om våra matvanor? Vad säger det om matvarorna? Vad säger det om samhället?

Vi pratar 4 gånger mer sockerintag än vad WHO rekomenderar. Hur är det ens möjligt?

Jo, för att marknaden styr. Reklamen pumpar ut vad som är bra för oss samt hur vi ska leva. Kanske det är dags att dra i handbromsen och informera mera samt låta regeringen kliva fram?

Dalai Lamas ord är skrämmande, men aktuella även idag. En påminnelse om det viktigaste. Om livet, om att leva här och nu med hälsa i fokus. 
(null)
Skillnaden på  naturliga produkter och processad  mat är väl att ingen kan ta patent på en gurka och dess näringsinnehåll… Ingen kan tjäna lika mycket pengar på naturlig mat som en producerad produkt med hemligt recept.
(null)

Så titta på mitt tidigare inlägg. Jag visar där resultat på min studie över att färdigmat, dricka och allsköns godis, inte är billigare än bra mat lagad från grunden…
(null)

En studie jag gjorde när alltför många argumenterade för att hälsa endast är för de som har pengar. Så oerhört fel de hade. 

Vi kan göra så mycket, oavsett pengar.  Påverka, välja hälsosamt och hitta nya vägar till mer hälsa i vardagen. Men vi behöver ha kunskap, intresse och nyfikenhet. För att kunna vända ohälsospiralen måste vi ha hjälp och marknaden behöver ta ett stort steg tillbaka till förmån för folkhälsan. Regleringar som skatter samt förbud av hormonstörande och cancerogena ingredienser är något staten borde jobba med i allt större utsträckning. 

Får vi kunder veta hur stor skada alla gifter och E-nummer i matvarorna åstadkommer med våra kroppar, så kan vi lätt ta beslutet att välja bort.  Det minsta vi kan kräva, är att vi konsumenter får alla korten på borden, inte bara de som gynnar livsmedelstillverkarna. 

En helheten, ger kunskap så vi kan ta beslut över vad som är bra för oss konsumenter, men även för miljön och samhället i stort. Marknaden är till för oss alla, men det måste finnas incitament från regering och kommun, annars blir vi som kunder, fullständigt överkörda av multinationella företag som far med egna regelverk. 

När företagen på ett inhumant och känslolöst sätt drivs av vinster och marknadsandelar, hamnar individ, hälsa samt djur och natur i kläm. Vi kan inte låta detta fortgå,  det är dags att sätta stopp nu!

Så, med en mer balanserad marknad, kan vi hitta den medmänsklighet, värme och inkludering som vi just nu saknar. Sockerskatt är en litet steg åt det hållet för jag vill att Erik och alla andra barn och ungdomar ska gå en ljus och hälsosam framtid till mötes… i alla avseenden🙂








Visa fler inlägg