Julen, denna härliga tid, med frosseri, storhandlingar, julklappar och julbak i överflöd och stress, massor av stress....
 
Oj, oj... ingen vacker syn jag målade upp, men måste erkänna att jag blundar för detta nu och har de senaste åren tagit på mig mina "mysglasögon". För visst är julen riktigt mysig...egentligen. Mysiga stunder med vänner, mysigt pepparkaksbak med familjen, mysiga stunder framför brasan, mysiga filmkvällar och mysiga promenader i snön och ingen stress... Stress är ett gissel, det söndrar, skapar oreda och frustration, obalanser i kroppen samt okoncentration...När ramlade du senast, eller glömde nycklarna, mobil eller något annat viktigt? Vad stress inblandat då? Oftast är det så, tyvärr...
 
Skrev detta idag, 1:advent 2015; 
 
"-Ha ett lugnt och avslappnat julpyssel i december, och glöm inte att andas, skratta, delegera samt skippa vissa måsten...det blir inte bättre bara för att du försöker göra så mycket som möjligt.
Tänk på att alltid ha tid för en kopp te och en god bok...Kraaam" 
 
Samt detta idag, 1:advent 2014;
 
"-Vad styr oss människor? Varför lämnar vi vår inre känsla? Varför låter vi det yttre styra oss?
 Låt hjärtat vara med!"
 
Ja, hjärtat. Tänk vad mycket vi missar när hjärtat inte får vara med... Hjärtat står för så mycket glädje, tacksamhet,  ödmjukhet och engagemang....men inte heller att förglömma, passionen i det vi gör, är och andas.
 
Jag vill ta fram 3 värdefulla ord, ord som i sitt rätta sammanhang kan göra underverk.
 
Motivation
Inspiration
Passion
 
I alla långtgående processer, såsom livsstilsförändringar, ändrade vanemönster eller nya strukturer är motivationen jätteviktig. Hur skulle vi annars kunna ändra på kursen?
 
Motivation, du ser att detta ord verkligen har med starten och igångsättandet att göra. Alla motiv du kan hitta, för att köra igång med din förändring, dom finns där, på kylskåpet eller anslagstavlan(gå ner i vikt, bli piggare, slippa smärtan, sova bättre etc....) Hur ska du då få in förändringarna i vardagen? Och vilka förändringar krävs? Inspirationen är nästa viktiga bit. Nu gäller det att inspireras av andra kanske, hur deras framgångssagor ser ut(spana in andras bloggar, gå in på FB-sidor som kan ge tips på vägen)våga försöka testa och få inspiration av resultatet som blir(skippa bröd, pasta och socker, halvera matportionen, komplettera upp med kryddor, vitaminer och antioxidanter etc...) Hur blir förändringarna i kroppen? Slipper du magsmärtorna och varför gör du det? Sover du bättre med mer djupsömn? Släpper sockersuget? Allt hör ihop, och det är mycket du kan lära av förändrade matvanor. det är bara att låta dig inspireras!
 
Nu kommer vi till det allra viktigaste, det som får dig att hålla ut, hålla i, kämpa på och finna anledning att fortsätta vidare i de hjulspår du dragit upp. Passion. Utan passion tappar du snart både motivation och inspiration. Varför då? Jo, livet dundrar in! Fika med vänner, julbord med jobbet, konferenser, fester, julmiddagar...you name it. Allt som kommer in och "stör", helt enkelt. Passionen håller dig på banan igen efter en tillfällig utsvävning(för det måste du få ha ibland). En passionerad inställning är snäll mot dig själv och din kropp, den är förlåtande, den dömer dig inte, straffar dig inte. Den brinner för att du ska må bra, att du ska trivas och att du ska kunna vara ditt bästa jag. Så, går vi tillbaks till motivationen och inspirationen, motiv, anledningar samt vägar, lösningar och förändringar i vardagen för att du kan må bra och vara ditt bästa jag igen, är det givetvis åt det hållet passionen jobbar. Den jobbar för dig och ditt välmående och det kan vara den som är den avgörande biten i din förändringsresa.
 
 
Nu är dock Julen i antågande med all mat och dryck...Hittade lite bra tankar från  lchfingenjoren.se  om hur vi håller oss på banan, trots mat, dryck och godis i överflöd (utan undantag det värsta för vår kropp);
 
- Gör en plan för dagen efter en utmanande dag (ex. julbord). Vi är oftast överladdade på att motstå när själva dagen är, men dagen efter har all energi runnit ut och sockersuget kommer som ett brev på posten. Många av oss faller inte under själva dagen, utan dagen efter.
 
- Skriv handlingslista, håll dig till den. Du får inte handla en enda sak utanför listan.
 
- Handla hem via nätet, exempelvis mathem.se. Då slipper du frestas.
 
- Ring en kompis och ha kompisen i luren under hela handlingen.
 
- Ha basvaror som ägg, kokosfett, toapapper osv. hemma för att slippa julrushen.
 
- Var ej hungrig, trött, sugen när du ska handla. Då är mataffärer bannade.
 
- Det bjuds mycket gratismat under julen i butiker. Säg NEJ TACK, och du behöver inte förklara. Ofta överförklarar vi i mängder varför vi inte vill ha socker. Det behövs inte. Tacka bara nej.
 
- Om du är osäker på att du kommer klara julbordet/fikan: tacka nej. Ingenting är värt att falla i sockerträsket för eftersom vi inte vet när vi kommer upp igen.
 
- Fokusera på det andra: gemenskapen, dofterna, julpyntet, paketen. Försök lägga fokus på annat än mat.
 
- Kom till julbordet mätt. Då vet du att du inte behöver panikslänge ihop en jultallrik och riskerar inte att falla dit.
 
- Välj butiker som innehåller mindre skit. De butikerna man knappt kan komma fram pga alla pallar julgodis bannas i högsta möjliga mån.
 
- Be din partner att baka när du inte är hemma, helst inte alls. Dofter triggar oerhört.
 
Så, i år låter vi kroppen få bestämma. På ett ödmjukt och passionerat sätt lyssnar vi på vad kroppen vill säga. Redan nu vet vi hur vi ska hantera allt som kommer in och "stör", vi vet hur vi ska parera, vilka val vi ska ta och hur vi ska komma fram till målet trots att julen dundrar på i 190km/tim, rakt mot oss. Nu gäller det att hoppa åt sidan och landa i diket med livet i behåll! Vi vill ju alla må bra och vara våra bästa jag och alla motiven som hänger på kylskåpet eller anslagstavlan, dom finns ju där av en anledning...eller hur?
 
Ha en fortsatt härlig 1:a advent<3
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg