Okej, vad har då fastan gett mig?

(null)

-Helt klart, att äta mer medvetet , såsom "Mindful eating". 

-Att se ätandet som ett sätt att få kraft och energi istället för bukfylla.

-Att vilja ge kroppen möjlighet att jobba, läka, förebygga och förbli smärtfri.


Jag lyssnar mer på kroppen och uppmärksammar därmed vanliga fallgropar när jag känner min hunger. Varför är jag hungig egentligen, eller är jag bara sugen och då varför?🤔 Kanske är det inte i första hand mat jag behöver utan kroppen vill bara säga mig något, såsom;

-Är den verkligen hungrig, eller kanske bara törstig?

-Trots att det är frukost, lunch eller middag, tidsmässigt, så kanske jag inte är hungrig? Jag struntar då i att äta en måltid, jag tar bara en avokado, ett ägg eller lite nötter.

-Är jag arg, frustrerad, ledsen eller kanske stressad?  Tar hellre fram yogamattan eller springskorna, än att dra i kylskåpsdörren.

-Är jag och min kropp trött? Går då och lägger mig lite tidigare på kvällen istället för att äta mig pigg för att hålla mig uppe på kvällskvisten.

-Vill kroppen kanske bara röra på sig? En promenad eller äventyr i skogen kan göra underverk för att ändra fokus. 


När jag till sist väl äter, ger jag maten min fullständiga uppmärksamhet. Här har vi alltså  begreppet "mindful eating"; 

-Drick mycket rumstempererat vatten och gärna en stund innan matintaget för att dämpa de värsta hungerkänslorna.

-Hur smakar den? Vilka ingredienser känner jag på tungan? På vilket sätt är den tillagat?

-Koncentrere dig på måltiden, låt den ta sin tid  och gör inte  1.000 saker under tiden. Just nu är det matens tid, plats och fokus. 

-Försök ge varje matbit ca 15-20 tuggor. 

-Sluta äta när du är 80% mätt?(efter 20 min har all mat hamnat i magsäcken och då är man behagligt mätt).


Hur ska vi då äta och leva? På vilket sätt kan vi nu hjälpa kroppen att bli stark och få ökat immunförsvar? Jo, tittar vi på rekommendationerna från the Ministry of AYUSH, baserat på den Ayurvediska läran, ser vi direkt hur vi på olika sätt kan vårda vår kropp genom engagemang, kärlek och ödmjukhet. Att med enkla redskap skapa balansen som behövs, tryggheten och lugnet.

(null)

Vad som även är bra att tänka på är;

-Prioritera ren och naturlig mat! Utan tillsatser som transfetter och E-nummer. Laga gärna all mat från grunden.

-Våga vara påhittig! (Du kan blanda det mesta, våga utmana, söka, fråga och testa)

-Var medveten! Titta på innehållsförteckningen, mer än 5 ingredienser? Transporterad långt? Odlad fisk? Djur med dålig handhållning.  (Nja...skippa gärna).

-Var en näringsjägare! Vad finns med i varje måltid? Vilka näringsämnen? Vilka örter? Vilka grönsaker? Vilka färger?  Finns det en bra balans av allt?

-Sist men absolut inte minst. Tänk på att rörelse skapar aktivitet i matsmältningsorganen. Många yogaövningar ger en stor aktivitet både i matsmältning, immunförsvaret, bindväven, lymfan och i musklerna. Bra matsmältning ger lugn och balanserad mage vilket även hjälper till vid viktnedgång. Bra va?😄


Bra motiv ger bra MOTIV-ation som hjälper dig att hjälpa kroppen till självhjälp. Ta gärna en bok för din hälsoresa och skriv ner allt efter hand som du vill förändra, byta ut samt skapa med nya vanor.

(null)

Så, i boken skriver du, (tipsar även hur jag gjort);

-Dina tankar över hur du är så specifik som möjligt med hur förändringarna ska se ut. (För mig blev det att ta bort socker, halvfabrikat med tillsatser samt mjöl)

-Hur kan du mäta resultatet av förändringarna du gör? (Jag dokumenterar fortfarande effekterna och kan känna att det händer saker i kroppen hela tiden. Klimakteriet känner jag inte av längre, smärtan i kroppen är borta, jämnt humör, balanserad vikt, mer energi, aldrig förkyld...)

-Är det förankrat och har förändringen fått prioritet? (Familjen hjälper till och stöttar så mycket de kan samt de smakar mer och mer på maten...)

-Är detta realistiskt, hur får du in förändringen i vardagen? (Planerar och strukturerar upp dagen med färdiga matlådor samt nötter, egna rawfoodbollar el dyl. som snacks)

-Sätt tiden, redan i början, på hur länge du kommer att köra. (För mig var min förändring något som skulle vara livet ut) 


Vad tror du? Verkar detta rimligt? Är det intressant? Ge det gärna ett försök och du har alltid mig att fråga. Jag hjälper redan nu många som är nyfikna på att göra en förändring, liten som stor. 

För det är ju fortfarande så som Hippokrates myntade redan 460 f Kr, i samband med att han hävdade att sjukdom INTE är straff från gudarna; 

-"Låt maten vara din medicin och din medicin vara maten."

Nu kör vi, tillsammans tar vi oss igenom Covid-19 och blir starkare, klokare och mer hälsosammare på kuppen, eller hur!😅


Kram😘















Visa fler inlägg