Nu drar det igång. Naturen exploderar och värmen i kombination med antal soltimmar skapar ren magi. Överallt hittar vi näringsrika och läkande växter😍

Visst kan du boosta dig med tillskott i tablettform, kapslar eller andra "tuggisar", men kroppen är klok och tar lättast hand om det som är rent och naturligt... 

Varför göra det mer komplicerat än så?

Här är en lista på några av mina favoriter, och om du vill läsa mer så gå in på Läkeörter.se

(null)
Aroniabäret är proppfullt med antioxidanter och ligger i topp bland de bär som har den högsta koncentrationen av de antioxiderande antocyaninerna. Aronian innehåller även ämnen som binder gifter samt hjälper kroppen att bli av med dessa genom att påskynda njurarnas arbete.
(null)
Blåbär med sina goda antioxidanter som motverkar åderförfettning. Lite av en anti-age för kroppen. Torka, frys, stlta, safta... så har du dem även under vinterhalvåret.
(null)
Basilikans egenskaper är uppiggande för sinnet och anses lindra depressioner och utmattning. Lugnande samt främjar matsmältningen.
(null)
Capsaicin i Chili bidrar till den starka smaken men har även goda smärtstillande egenskaper  vid reumatisk värk. Den ger god blodcirculation och har mer C-vitamin än självaste citrusfrukten.
(null)
Daggkåpa innehåller garvämnen som drar samman hudvävnader och stärker slapp hud. Anti-rynkkrämer innehåller daggkåpan.
(null)
Enbär är antiseptiskt och är bra vid urinvägsinfektioner, blåskatarr och eksem.
(null)
Fänkål innehåller stora mängder av eteriska oljan anetol vilken utsöndras via lungorna efter intag. Anetol verkar slemlösande, lindrar magont och kolik.
(null)
Flädervänderot(Valeriana), verkar lugnande vid oro, nervositet och depression, den verkar även  blodtryckssänkande.
(null)
Granskott är sprängfyllda med antioxidanter och C-vitamin. Dekokt blir en dryck fylld med näring som hjälper till vid infektion i urinvägarna. Försiktig vid njurproblem eller graviditet.
(null)
Groblad, en tuffing som gärna växer på hårt trampad mark, grusgångar och trottoarkanter.
Redan under medeltiden användes den för sina sårläkande egenskaper. Deras rika innehåll på slemämnen skapar skyddsbarriär vid retning i kroppens slemhinnor. Glykosiden aucubin är ett av grobladets växtämnen som är bakteriedödande. Aucubin hjälper till att läka variga sår, eksem och streptokock-infektioner.
(null)
Hallonens garvämnen har en sammandragande verkan. Hallonbladen har därför en god funktion att motverka diarré och lös mage. Infusion på hallon är även svagt febernedsättande och essentiella oljorna verkar antiinflammatoriskt.
(null)
Harsyra används som citrusliknande komplement i sallad eller smakförstärkare i sås. Tänk på att den innehåller mycket oxalsyra, så ät inte för mycket av det. Personer med njursten bör även undvika harsyran.
(null)
Humlens späda skott kan ätas som sparris och humle är vanlig ingrediens i öltillverkning. Humlekottarna från honplantan innehåller lugnande växtämnen.
(null)

(null)

Ingefära och Kardemumma hör till samma familj och har liknande egenskaper. De tillhör de äldsta läkeväxterna(anor från 1300-talet) med antiseptiska och bakteriedödande egenskaper. Studier visar att ingefära även angriper cancerceller samt  besitter egenskaper att sänka dåligt kolesterol och högt blodtryck. Den lindrar även smärta och stelhet vid reumatiska sjukdomar och artrit. Kardemumma har även kramplösande verkan och kan lindra magknip, kolik och mensvärk.
(null)
Kamomill är en allsidig läkeväxt. Kramplösande effekter, lindrar stress, oro och sömnsvårigheter. Antiseptiska egenskaperna gör den användbar i bad, omslag och sårsköljningar. 
(null)
Kanel aktiverar kroppsfunktioner som hjärtverksamhet och andning. Den främjar också blodcirkulationen och höjer kroppstemperaturen vilket är bra för kalla händer och fötter. Kanel sänker även glykemiskt index som ger stabilare blodsockernivåer vilket kan vara bra för diabetiker.  
(null)
Kummin har starkt kramplösande och gasdrivande verkan på mage och tarmar. Den eteriska oljan carvon ger stimulans till matsmältning och gallproduktion.
(null)
Lingon, ett nordiskt superbär (i samma liga som tranbär, blåbär och aroniabär), med massa antioxidanter. Det har även ett stort innehåll av resveratrol vilket minskar oxidativ stress i kroppens celler. Enligt studier ger det också visst skydd mot cancer. Tack vare stor andel av lingonens naturliga konserveringsmedel bensoensyra, klarar sig lingonsylten utan tillsatser vid syltkoket.
(null)
Ljungens blommor innehåller eterisk olja som verkar lugnande och avstressande för kroppen. En god och rogivande infusion på ljung och kamomill skänker ro till natten. Ljung stärker även blodkärlens väggar och motverkar därmed blåmärken. Arbutinet i ljungen hjälper vid behandling av urinvägsinfektion. 
(null)
Maskrosen är en livskraftig läkeväxt som finns nära tillhands. Dess främsta egenskaper är stimulans av bukspottskörtel och lever. Den främjar även matsmältningen. Roten är full av jordens mineraler och näringsämnen vilket gör den bra i utrensningskurer. 
(null)
Nypon räknas som ett av Nordens superbär med sina näringsrika växtämnen. Bindväven stärks vilket är bra för din hy. Nyponen anses även gynnsam vid behandling av ledbesvär som reumatism och artros. 
(null)
Nässlan är en allsidig läkeväxt med näringsrika mineraler som kisel och kalium. Det rika innehållet av mineraler  stärker naglar och hår. Dess stora stora mängd klorofyll ökar även transporten av syre och näring till kroppen. Brännässlan ger bra stöd för immunförsvaret och hjälper till med utrensning av kroppens slaggprodukter.
(null)
Oregano innehåller mängder med antioxidanter och viktiga mineraler. Den räknas ligga i samma liga som gurkmeja, kanel och kryddnejlika, hälsomässigt. Oregano motverkar virus samt är antiseptisk, vilket gör den effektiv vid behandling av fotsvamp och  candida. Den verkar lösande på kramper samt stimulerar gallblåsan för mer gallproduktion och därmed bättre matsmältning. 
(null)
Pepparmynta innehåller stora mängder av mentol som är starkt kramplösande och antiseptiskt vilket motverkar inflammationer. Pepparmynta motverkar även problem med matsmältningen samt minskar saltsyreproduktionen i magsäcken. Mindre sura uppstötningar och bättre andedräkt.
(null)
Pepparrotens smeknamn är "naturens pencillin", för dess rika innehåll av C-vitamin och bakteriedödande växtämnen. Den löser släm vid hosta och problem vid övre luftvägarna ssmt den lindrar vid bihåleinflammation och halsont.
(null)
Persilja har goda utrensande egenskaper av kroppens slaggprodukter samt aktiverar funktionen av lever och njurar. Du får en uppfriskande andedräkt i samma veva.
(null)
Ringblommans allra främsta verkan är att göra huden gott. Extrakt av ringblomma fungera bra mot akne, eksem och lättare brännskador. Den är även bakteriedödande mot stafylokocker samt stärkande för kroppens immunförsvar. Ringblomman löser även kramper i gallblåsans väggar, i mage- och tarmkanal, samt urinblåsa.
(null)
Cineol, den eteriska oljan från Rosmarin verkar stimulerande på blodcirkulationen. Vid lågt blodtryck och nedsatt cirkulation kan rosmarin hjälpa. Var försiktig vid högt blodtryck dock. Rosmarin är rik på viktiga antioxidanter som hjälper till att förebygga infektioner och förkylningar. Den ökar även produktion av galla och övriga matsmältningssafter, vilket hjälper till med matsmältningen. 
(null)
Rödklöverns rika näringsinnehåll består av lättupptagligt protein och ett östrogenliknande hormon, som blir ett bra tillskott under klimakteriet. Rödklövern har renande verkan på lymfa och nervsystem samt stärker upp skelett då den innehåller kalcium. 
(null)
Rölleka är användbar i sårvård där den eteriska oljan accillein stillar blodflöde och är sårläkande. Dess främsta egenskap är stärkandet av lever och njurar samt dess bitterämnen stimulerar även gallans flöde. Röllekan sägs sänka högt blodtryck och verka blodrenande.
(null)
3 små Rönnbär per dag fyller hela ditt dagsbehov av C-vitamin och är ett perfekt naturligt vitaminpiller. Ett av våra svenska superbär som förebygger urinvägsinfektioner samt ger immunförsvaret krafter. 
(null)
Salvia motverkar aktivitet hos kropoens svett- och bröstkörtlar som reglerar svettning och mjölkproduktion. Salvia underlättar även för ett viktigt enzym att frigöra acetylkolin i hjärnan, vilket är en substans som finns i övergången mellan muskler och nerver. Detta är viktigt för impulser och m uskelsammandragningar, därmed ger enpositiv verkan på alzheimers och dåligt minne.
(null)
Svartvinbärsblad används för lindring till reumatiska ledbesvär och gikt. De har mängder av C-vitamin samt även en förmåga att sänka förhöjda blodfetter. Svartvinbärets garvämnen verkar sammandragande och dess  svarta färg signalerar för mycket antioxidanter. 
(null)
Chaga/Sprängticka har används som medicinsk "läkesvamp" sedan medeltiden. Den besitter ett mycket högt ORAC-värde och kraftfulla antioxidanter. 
(null)
Tall är bakteriedödande och förebygger både förkylningar och urinvägsinfektioner. Den ligger i topp på växter med mest C-vitamin, endast  nypon och havtorn ligger högre.
(null)
Timjan lindrar vid astma, slemhosta och bronkit, då den har starkt bakteriedödande och virushämmande verkan. Den stärker öven kroppens innunförsvar och minskar den skadliga oxidativa stressen i cellerna.
(null)
Vitlök är en av våra främsta läkeväxter med ytterst goda medicinska egenskaper. Den sänker både blodtryck, blodsocker och kolesterol. Vitlök minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt sänker det dåliga kolesterolet. 
(null)
Älggräs/Älgört innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen. Den ger därför naturlig smärtlindring vid huvudvärk, ledvärk, muskelsmärtor, förkylning och influensa. Dess höga halt av quercetin, en flavonoid vars egenskap hämmar inflammation i kroppen, gör den antibakteriell och bidrar till läkning vid problem med inflammation i mage- och tarmsystem. Den höga andel slemämnen skapar även en skyddande hinna samt kan lindra vi t ex magsår.

Ta till dig de som passar dig, botanisera, mixa, blanda och låt dig inspireras. Det är naturens skatt som vi har omkring oss. De nyttigheter den bidrar med är guld värt. 

Varsågod att plocka, men du, vi är i symbios med Moder Jord, så glöm inte att plocka med ödmjukhet, välvilja och respekt😘

































Visa fler inlägg