Mitt i studierna hittade jag dem, som jag såg Aftonbladet skrev om igår. Stigs 12 budord.
Min "husgud" i vardagen är just Professor Stig Bengmark, nu 90 år samt lever som han lär. Jag ger dig budorden lite kortfattat, men du förstår säkert grundtanken om att leva så okomplicerat och naturligt som möjligt, här kan du även läsa mer Stig Bengmark. <3
Ligger även i linje med det yogiska tänket, vilket gör allt ännu enklare:)
-Balans i livet, i tarmarna-och allt annat...
Och inget är raketforskning såklart, allt har vi hört förut;)
TOLV BUDORD för optimal hälsa;
1. Begränsa/eliminera socker I kosten, speciellt fruktos och sockerlik föda
2. Begränsa/eliminera alla mejeriprodukter, och särskilt smör, ost och mjölkpulver.
3. Begränsa intag av kött till högst 300 g per vecka. Undvik processat kött. Sök kött från gräsätande djur och vild fisk.
4. Begränsa/eliminera intaget av långkedjiga fetter: grisfett, kofett och oljor som oliv-, raps-, och solrosolja. Använd istället medellånga fetter som kokos- och avokadofetter.
5. Eliminera ur kosten föda innehållande inflammationsframkallande proteiner: kasein (mejerivaror), gluten (vete, råg och korn) och zein (majs).
6. Begränsa/eliminera värme-inducerade inflammationsframkallande proteiner/upphettningsgifter – s.k. glykerade och lipoxiderade produkter. Upphetta aldrig födan över 120-130 grader.
7. Undvika/minimera kontakt med bakteriella toxiner som endotoxin liksom omvärldsgifter av olika slag.
8. Begränsa intaget av salt, både natrium och klorid, öka intaget av jod, använd joderat salt och undvik särskilt fluor och brom. Undvik kontakt med plaster och upphetta aldrig i plast eller plastbelagda föremål.
9. Begränsa/eliminera kontakt med kemiska produkter av olika slag, även sådana läkemedel som absolut inte är nödvändiga, såväl de för invärtes som de för utvärtes bruk.
10. Ät massor med växtföda, minst 800 gram – 1 kg per dag, ät det så långt möjligt färskt och rått, gärna djupfryst, – sök föda speciellt rikt på antioxidanter, växtfibrer och växtprotein. Låt torkade produkter ligga i vatten 12-24 timmar innan de konsumeras.
11. Eftersträva att frukt- och grönsaksintaget är färskt eller färskfruset (80 %). Använd mycket inflammationsreducerande kryddor (malen kryddnejlika, gurkmeja, olika pepparslag. Ät hela oliver men undvik oljan. Tag året runt tillskott av vitamin D, omega 3, gurkmeja och probiotics/synbiotics – antiinflammationens fyra
hörnpelare.
12. Tillämpa daglig fasta d.v.s. begränsa intag av föda till cirka 6 av dygnets timmar genom vad som fått namnet SKIPPING BREAKFAST (inget intag av kalorier före lunch) eller SKIPPING DINNER (inget intag av kalorier efter kl 14.00).
En klok man, denna Stig.
Så, detta är en bra början till en giftfri, balanserad kropp med trivselvikt...vilket även är en bra början till många spännande utmaningar och möjligheter du kanske aldrig skulle få uppleva annars<3