Matsmältningen är det klart viktigaste vi har när det gäller vår hälsa. Det är via matsmältningen vi tillgodogör oss den näring vi får i oss via maten. När matsmältningen inte fungerar optimalt tappar vi snabbt energi och drar så småningom på oss sjukdomar. Det är alltså viktigt att hålla den aktiv.
Kanske känns magen sisådär efter jul- och nyårsfirandena? Då är det en extra god idé med en nystart för matsmältningssystemet. Det ultimata är att hålla matsmältningselden (agni)brinnande i lagom styrka. Så, att låta matsmältningen vila i några dagar hjälper kroppen att hålla lågan vid liv och samtidigt hjälpa till att rensa ut toxiner och avfallsprodukter. Försök att låta denna vecka bli just DIN vecka. Trots massa projekt, kan du säkert finna stund att landa på mattan, andas, finna nuet, närheten till kroppen och harmonin. Håll dig varm med teér och andra varma drycker, klä dig varmt och mysigt, ta härliga promenader och skratta mycket.
Jag har nu laddat med lite god, näringsrik och mättande mat inför den kommande vecka. Kör en liten peppande och inspirerande dialog på messenger med mina följare som vill haka på men också ha lite påhejning under tiden. Motivation behövs emellanåt, då vi har så mycket på dagarna, i livet men också på jobbet. Ofta glömmer vi oss själva i virrvarret, som att dra iväg med bilen utan stopp för tankning eller oljekoll på vägen...till slut får vi soppatorsk eller havererad motor.
➡️Kanske är det en ny vana jag vill åt?
➡️Ett nytt sätt att se på maten? Hur viktig är tarmfloran är för vårt välmående?
➡️En ögonöppnare av vad maten jag äter gör för mig, hur maten hjälper både min kropp & knopp att läka, bygga och landa i en balans, en harmoni.
Själv har jag bestämt att ge kroppen en chans, inte hamna i godisträsket, som många butiker vill att vi ska göra, i samband med alla bra godiserbjudanden inför påsk. Jag kör på med mina härliga antiinflammatoriska och näringstäta recept nu från måndag till fredag.
På morgonen kokar jag upp vatten, låter det svalna lite och häller i pressad citron och river ingefära. Tar ett par glas innan frukost och har tillbringaren framme så jag kan ta vatten regelbundet under dagen.
Menyerna är sedan i samarbete med Undervarttak.se, då jag har sett till att;
🍵Frukosten (om du äter det) är lätt men mättande. Dessa drycker är perfekta att göra lite mer utav och kanske ta till om du är hungrig på kvällen...istället för kvällsmackan.
🍵Lunchen är dagens viktigaste mål, så det är viktigt att den är lätt att göra, lätt att hantera som matlåda samt mättande.
🍵Middagen kan ta en liten längre stund att göra, men det är inspirerande att ta med familjen i matlagningen, barnen får känna sig delaktiga med att kanske skära upp grönsaker mm
Och, är det jobbigt med alla olika recept? Gör gärna lite mer mat varje måltid, så får du massa härliga matlådor över:)
Måndag 15/3
Frukost: Frisk avokadokräm
Lunch: Sötpotatishalvor
Middag: Fänkålsgratäng med ngt stekt
Tisdag 16/3
Frukost: Äggkaffe
Lunch: Ungnsbakad kyckling med valfria grönsaker
Middag: Sötpotatisgratäng med eller utan köttfärs
Onsdag 17/3
Frukost: Morotsoppa kan göras utan bacon
Lunch: Köttfärspanna
Middag: Indisk kycklinggratäng
Torsdag 18/3
Frukost: Chiapudding med lite goda bär till
Lunch: Frittata
Middag: Fiskbiffar
Fredag 19/3
Frukost: Äggkaffe de Luxe
Lunch: Kålpudding
Middag: Paleo taco
Ett stort lycka till imorgon! Din vecka kommer att ge dig massa matnyttigt(i alla avseenden). Du kommer att hitta roliga recept, lätta recept, favoritrecept, recept som du inte trodde fanns... En vecka av möjligheter, men också en möjlighet att nå nya nivåer isamband med att vårda din mages bakterieflora. Du får även ett recept på en gurkmejapasta som du blandar ihop och har i kylskåpet under veckan(klarar sig minst 2 v)
Klicka i soppan, i varmt vatten, i varm kokosmjölk, i kaffet... Här har jag en mustig mix på linser, kokosmjölk och gurkmejapasta. Perfekt om jag är hungrig på kvällen framför TV:n.
0,5 dl | mald gurkmeja |
2 msk | kanel |
2 msk | mald ingefära |
0,5 tsk | mald kardemumma |
0,5 tsk | mald svartpeppar |
3 msk | kokosolja |
+ lite vatten |
Äpple-bladkål-citron
4 äpplen
Saften från 1/2 citron
5 bladkålsblad (grönkål är en sorts bladkål, övers. anm.)
5 dl vatten
Persika-spenat
6 persikor
2 nävar spenatblad
5 dl vatten
Mango-ogräs
2 mango
1 näve ätbart ogräs t ex målla, brännässlor, portlak etc
5 dl vatten
Jordgubb-banan-roman
5 dl jordgubbar
2 bananer
1/2 bukett romansallad
5 dl vatten
Päron-bladkål-mint
4 mogna päron
5 bladkålsblad (grönkål är en sorts bladkål, övers. anm.)
1/2 bukett pepparmynta
5 dl vatten