Japp, det var jag för 10 år sedan...eller kanske inte just av godis, glass, chips eller liknande, för det åt jag bara på helgerna, utan mer av kolhydrater(same, same, but different)... Flingor, müsli eller Start till frukost tillsammans med mjölk, macka till fikat eller en croissant, massa god pasta med någon mysig svampsås el dyl. nudlar kunde även slinka ner, men oftast var det panpizza eller hamburgare och till kvällen något gott framför TV'n.


Förödande... 

Jag som inbiten Friskis&Svettismotionär som tog tillfället att jogga så ofta jag kunde, fixade aldrig att riktigt hålla den vikt jag trivdes med. Det blev därför perioder med Nutrilett, Allevo och annat trams...

Förödande...

Fastade 2 gånger om året och mådde verkligen toppen i flera månader efteråt...sen ramlade jag tillbaka till det gamla, ohälsosamma mönstret, de inbitna rutinerna och det som var just min trygga vardag...

Förödande...

Jag var beroende av "sunkig" mat...av, halvfabrikat, köpemat, korvkioskmat, pizza och bröd...allsköns bröd, fikabröd, frallor, vitlöksbröd, knäckebröd, kex i alla varianter...åh, det var verkligen livet...eller?

Kunde inte förstå varför jag alltid var uppblåst i magen, alltid finnig, pollenallergisk samt gick runt med smärta i kroppen. Nu ser sommarens hit ut såhär...detta åt jag i Como i Italien:)

(null)

Iallafall, när jag landade här uppe på Sandslån 2012, ägnade jag mitt förstå år i Höga Kusten till att analysera mitt destruktiva ätbeteende. Bilden blev väldigt tydlig; Jag åt ju efter mitt humör!


Trött? Då åt jag.
Arg? Då åt jag.
Rastlös? Då åt jag.
Stressad? Då åt jag

Jag åkte helt enkelt berg- och dalbana med blodsockret. Hade ingen kontroll alls över ätbeteendet, så jag började skriva dagbok och gjorde reflektioner hur jag mådde...egentligen.

Fick under året fram en bild på vem jag varit, vem jag är och även vem jag skulle vilja vara. Kan säga att dessa 3 bilder inte riktigt stämde överens. Jag var absolut inte den jag ville vara... Det var helt enkelt bara för mig att börja jobba med mig själv så jag kunde nå dit jag ville. 

Skrev lite för 2 år sedan på bloggen, det känns fortfarande så aktuellt;

Tänk utanför ramarna, våga göra lite förändringar i vardagen, lite nya inslag och lite "tokroliga" påhitt. 

Känn sedan av hur kroppen jobbar.

Kanske bara som att dra igång med äppelcidervinäger på morgonen? Kroppen tar till sig den fint på fastande mage och är, utan tvekan, ett dundermedel! 

Kombinera gärna med en "minifasta" fram till lunch, med en promenad, ett yogapass, en simtur eller någon annan lättare träning. Drick mycket! Tänk på att få i dig minst 2 l vatten om dagen, varma sommardagar, ännu mer...
 
Vad gör då äppelcidervinägern? Jo, den;
 
Ökar förbränningen i kroppen så att du går ner i vikt och blir slankare.
 
Är antimikrobiell och bakteriedödande- Användes av Hippokrates redan för 2000 år sedan för att rengöra sår.
 
Minskar riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
 
Ger stabilare blodsocker, vilket motverkar trötthet.
 
Stödjer matsmältningen, genom att stimulera magsäckens utsöndring av magsyra.
 
Minskar surhetsgraden i kroppen och balanserar PH-värdet...och mycket mer.

Ett exempel på en liten förändring, ett tillägg i vardagen som skapar ringar på vattnet för en fortsatt förändring såsom...addera ingefära i morgonteét:) Och vad gör då Ingefäran? 

Stärker immunförsvaret, inför höstförkylningar.

Minskar risk för magsår, då den är lugnande.

Antiinflammatorisk, bra vid ledbesvär.

Kanske(när jag ändå håller på), kör på med lite extra chili i matlagningen:) Ja, vad gör chilin då?

Innehåller massa antioxidanter.

Stärker, även den, immunförsvaret.

Ökar kroppens förbränning och gör oss mindre hungriga, perfekt för viktnedgång.

Ökar kroppens produktion av endorfiner så du känner dig avslappnad.

Kan hålla på hur länge som helst... men, du förstår kanske tanken. Att ha ett medvetet ätande och drickande, skapar nya möjligheter och insikter. 

Rusa inte på med massa nya förändringar, då tappar du bara intresset. Låt allt gå i din takt, att skapa nya vanor tar sin tid, respektera det och njut av varje förändring du tillåter dig att göra.
 
Låt sommar och semester, med den underbara solen och värmen, få hjälpa dig att välja bra val för kroppen, såsom, sovmorgon, tid för dig själv men också tid för go'a energigivande vänner, familj, lugn och ro, skratt, mys.
 
Ta tid för dig själv och kroppen och känn av hur den reagerar när du vågar gå utanför dina ramar, när du vågar bryta mönster och plöja nya fåror. Låt sommaren få bli en plattform för nystart inför hösten som kommer smygande...Är det något jag vill förändra? Vill jag verkligen lägga till nya bra vanor samt ta bort gamla dåliga och isåfall varför?
 
Du är vad du ser dig som, såsom;
 
-"Jag fixar inte att hoppa över ett mål, då blir jag tokstollig, och det har jag alltid blivit!"
 
-"Nä, inte en chans att jag hittar tid för mig själv, det går bara inte, och ha aldrig gjort!"
 
-"Jag är den typen som alltid måste ha action i mitt liv, har alltid varit så'n!"
 
-"Jag har testat alla dieter, och ingen funkar på mig. Jag är ett omöjligt fall!"
 
När vi själva sätter in oss i fack, gör vi oss den otjänsten att hindra oss i vår utveckling, för visst är det så att om vi ser oss själva på ett mer ofördömande sätt kommer vi att kunna ta oss an förändringar. 

-"Aldrig i helsike skulle jag tänka mig att börja yoga...jag har alltid varit en person som MÅSTE ha utmaningar och styrka i passet, gym och core är min grej och har alltid varit!"
 
Det var jag för 10 år sedan, som idag utbildar mig inom yoga...
 
Är övertygad om att vi alla, innerst inne, vet hur vi ska göra för att skapa nya och bra rutiner, vilka förändringar som vi behöver göra och vad vi behöver äta för att kroppen ska må bra...men vi gör inte förändringarna som krävs...Varför? 

Därför att hjärtat inte är med. Lyssnar vi inåt lär vi oss en hel del...nu kommer vi in på självbilden. 
 
Ser du dig själv, som en hälsosam och nyfiken människa som vågar bryta ny mark, äta nya saker, sätta sig i nya (lite utmanande) situationer, blir allt så mycket lättare. Du kan med hjälp av din lite "programmerade" självbild göra det som du aldrig tidigare kunnat, haft anlag, haft tid, haft möjlighet att göra..osv.

Och, nu kommer vi till det avgörande. Det som får dig att verkligen kunna driva din förändring.
 
Du ser dig själv i förändringssituationen. Du ser dig själv såsom Gunde Svan inför ett stort lopp, mentalt fokuserad.
 
Du tittar på ditt utgångsläge och tillåter dig att se framåt mot målet, glädjen du kommer att känna när du väl är där. 

Du ser hur roligt du har på vägen, hur mycket olika spännande maträtter det finns "out there", som du skulle vilja testa, alla nya insikter du kommer att få genom att öppna upp för nya sätt att forma din vardag, alla nya utmaningar du kommer att hitta när det gäller träning och aktiviteter, samt andra sätt att förhålla sig till problem som kommer att uppstår på vägen(för det lär det göra)...Coolt va? :D
 
Så, ett stort lycka till om du bestämt dig för att bli den du vill vara. Du kommer att fixa det och det kommer att bli en häftig resa, både mentalt och fysiskt.
 
Kram :)
 
 


Visa fler inlägg