Hur jobbar lokaltidningen egentligen? Skickade ett  liknande brev till Kramfors Kommun för några veckor sedan, där jag föreslår att kommunen utlyser klimatnödläge så att vi som vi alla kan börja hantera klimatkrisen som den kris det är. Dock inget svar...😢  

Försöker därför igen och denna gång med Tidningen Ångermanland, så får jag se om det händer något😁

-" Hej! Mitt namn är Pernilla Söderlind och jag vill veta vilken roll Tidningen Ångermanland tar i, det högaktuella temat "Klimatrelaterade frågor".  

FN:s klimatpanel IPCC har fastslagit att vi till varje pris måste se till att den globala uppvärmningen inte överstiger 2 grader för att vi inte ska stå inför katastrofala och oåterkalleliga följder som påverkar vår möjlighet att bo och leva på jorden. Vi är just nu på väg mot 3-4 graders uppvärmning och vi har ännu inte börjat minska våra utsläpp.  

Jag ser detta som högst anmärkningsvärt, samt vill därför från er som jobbar med granskande journalistik, se någon slags agerande i denna viktiga fråga.  

1) Vad har TÅ för plan för att använda sin lokala plattform för att sprida fakta inom Klimat och mIljöfrågan,  till kommuninvånarna?

2) Vad har TÅ för plan för att ta sin granskande roll på allvar och efterfråga politikernas konkreta mål- och handlingsplaner för att minska miljöpåverkan?

3) Vad har TÅ för plan för att granska även de lokala företagen och deras miljöpåverkan?  

Jag har en lång lista på saker som jag tror Kramfors kommuns läsare skulle vara intresserade att läsa om. Några ex:

• Vad gör kommunen, samt de stora skogs- och bostadsbolagen för att öka den biologiska mångfalden i regionen? 

• Vad gör de stora mataffärerna för att sluta sälja produkter som bidrar till skövling av regnskog och reducering av biologisk mångfald?

• Vad gör kommunen för att säkra att bostäder byggs på långsiktigt säkra platser? Säkra även vid höjda vattenstånd och ökat extremväder?

• Vilka konkreta tips till hållbart liv i Kramfors kommun kan TÅ bistå med? Kanske intervjua några olika personer som lever hållbart. Det goda exemplet är alltid viktigt i allt förändringsarbete.

Om man brister i inspiration finns massor. Lyssna på podar som  Vetenskapsradions Klotet, Kolla in andra tidningars bevakning av ämnet (t ex DN, The Guardian), samt ta del av  SMHIs eller NASAs Klimatsidor. 

Jag ser fram emot att TÅ kliver fram och tar sin roll som lokal granskare och faktaspridare på allvar!

Med vänlig och hållbar hälsning

Pernilla Söderlind"

Under tiden sitter jag på min bänk och sippar på kaffet i minus 18 grader. Vintern är här!😍

(null)


Visa fler inlägg