Ätandet är kopplat till en viss struktur, till en vana och kultur. Det är inte "längre" fettet som är den stora boven, utan den senaste forskningen pekar på socker, lightprodukter och gluten. De skapar mer oreda i kroppen än vi tidigare kunnat ana.

Smärta, allergier, diabetes 2, artros, hjärt-och kärlsjukdomar är många åkommor som dyker upp i kölvattnet av en ohälsosam livsstil. En livsstil som inte bara inkluderar socker, lightprodukter och gluten utan även transfetter, E-nummer, tungmetaller, stress, för lite sömn och andra kroppspåverkande faktorer.

Hur ska vi äta då? Jo;
-Rent!
-Naturligt!
-Påhittigt!(du kan blanda det mesta, våga bara)
-Medvetet!(titta på innehållsförteckningen, fler än 5 ingredienser dissas...typ)

Alla måsten, allt som tillhör samt det vi alltid gjort utan att ens reflektera hjälper oss att tuffa på i vardagen utan att behöva ifrågasätta. Sockret har krupit sig in i vår matkultur och vi har fastnat i något som är svårt att ta sig ur. 

Sitter t.ex nu på tåget till Stockholm och det enda socker och glutenfria som finns är nötter, rostade...inte ens naturliga utan bearbetade.
(null)

Hade därför förberett med Chèvre och bajs...f’låt, jag menar hummus av bönor, avokado, nötsmör lite potatis och massa olivolja. Är garanterat godare än det ser ut. Och mättsamt...

Så, varför inte bara göra tvärtom mot vad vi är vana att göra, äta och tänka. Hitta nya recept eller skapa recept efter vad som finns hemma(min melodi). 

-Frukosten kan vara rester från gårdagens middag, eller chiapudding som stått i kylskåpet under natten och gottat till sig.

-Lunchen kan bara vara en smoothie.

-Middagen kan vara en sallad med kött eller fisk som "garnering"

-Mellanmål kan bestå av 1 ägg eller 1 avokado med en klick majonäs.

-Kokosolja i kaffet istället för mjölk.

-Lite bär till efterrätt.

-Rawfoodbollar och grönsaker med dipp till festen.

-Ekologiskt vin.

Allt hänger på din fantasi, visualisera din resa till målet och gör som idrottsmännen. De jobbar med visualisering inför varje utmaning, och redan innan tävlingar och matcher, känner de segerns sötma. 

Tänk på att möjligheterna finns runtomkring dig. Du måste bara tro på dem för att kunna se dem. Våga ta steget och våga lita på att vingarna bär. 

Lite tips;

-Börja med att ta ett glas vatten en stund innan du ska äta(mättar samt förhindrar att du kastar i dig maten om du är hungrig). Du kanske inte är hungrig utan bara är törstig, trött, irriterad eller deppig... Vattekefir, kombutcha mm är bra att ha hemma då de innehåller bra bakterier för magfloran. Se lite som skrivits;   Gröna liv

-Ät din måltid utan massa "distraktions", (TV, dator, mobil, tidning). Detta flyttar fokus från kroppen och vad den vill säga dig, såsom att maten inte är tillräckligt näringstät, att komplettering behövs samt att det är dags att avsluta måltiden.

- Låt måltiden få ta tid och utrymme. Ät långsamt, gärna 10-20 tuggor/bit, samt låt maten få tid att "sjunka". Slutar du måltiden när du är 80% mätt kommer du att känns en härlig mättnadskänsla efter 20 min. Detta ska du ha hemma för att ladda för bra matvanor;

-Nötter och frön! Gör nötbröd, frökakor, granola, nötmjölk t.ex. Rawfoodbollar är min favorit(färdiga i frysen så tinar du upp dem när du får gäster)
(null)
-Bär av alla dess slag! Använd dem som sötning av kvarg, yoghurt, gröt, grytor...
(null)
-Frukt som nu dessutom är lokal och ekologisk! Äta som det är, mosa, lägga i ugn mixa till smoothies eller blanda i vattnet för smaksättning...
(null)
-Fetter! Kokosolja, Ghee, Olivolja, nötolja... Mycket Omega3 samt mättar bra. Ta det i teet eller kaffet, till matlagningen, rawfoodbollarna...
(null)
-Ägg! Kan du göra det mesta med...
(null)
-Grönsaker och rotfrukter av alla dess slag! Mixa i smoothies, soppor, gratänger, grillas, kokas, stekas...
(null)
-Örter och kryddor! Använd mycket kryddor samt använd fantasin för många häftiga kombinationer! Det mättar och du känner dig tillfreds efter en måltid.
(null)     
Så, nu börjar vi! 

Frukost; 
Drick mycket vatten med ingefära, vattenkefir, kombutcha, el. äppelcidervinäger. Det drar igång kroppen på morgonkvisten. En äggkaffe(kaffe mixat med ägg och kokosolja) Är du fortfarande hungrig efter att väntat i 20 min? Ta en avokado:) Granola i kefir? Paleogröt? Variationerna är många!

Lunch;
Något lätt kanske? Sparrispytt med sötpotatis, är något som du kan göra en större mängd av för matlådor. Sparris, spenat, sötpotatis, bacon mm. En härlig mix. Du kan lägga i ägg, samt variera grönsakerna i oändlighet;)

Middag; 
Någon varmare rätt?(brukar köra 1 varm rätt om dagen). Gratäng? Indisk kycklinggratäng med kyckling, kokosmjölk, bacon, banan, purjolök mm.

Mellanmål;
Brukar jag undvika. Kanske fröknäcke med smör? Lite bär? Granola med kefir? En avokado? Välj vad som är godast:)

Håller du dig till liknande struktur, kommer du att direkt känna skillnad. Kroppen blir glad och mer tillfreds, du likaså...

Jag har gluttat lite på en hemsida, där hittar du massa fina recept;  under vårt tak

Och, du...glöm ej att dricka! Minst 2 liter vatten om dagen. Se till att dra runt på flaskan, mer eller mindre överallt, som du blandat med lite goa smaker(här, framför TV’n, har jag gurka, ingefära, aroniabär samt lite vattenkefir). 

Det är bra om den står i rumstemperatur. Kroppen öppnar upp och lugnas ner av intag med kroppsvarm vätska. 
(null)

Kör på, det är lättare än du tror att börja hälsoresan. Det krävs bara lite planering inför matintag och regelbunden träning(som inte behöver vara mer avancerat än mjuka yogaövningar och promenader)

Lycka till, så hörs vi!<3